20 November 2009

KEK DURIAN MOIST

Dah lama rasanya simpan resepi kek durian ni, teringin sangat nak mencuba tapi time musim2 durian hari itu, beli durian asyik habis dimakan cam tu je! akhirnya tak dpt buat kek. Cam ner agaknya boleh teringat pulak lempuk/gula durian dlm peti sejuk terus cuba buat kek ni. Time bakar kek durian ni, dia punya wangi baunya menusuk hidung dan merebak ke pelusuk rumah. Memang bakar agak kekuningan dan garing2 sikit tepi2 & atasnya. Kek ni lembut sgt.. ada kalanya nak potong pun kena berhati-hati, takut berderai. Cam ner pun, rasanya sedap dan lemak2 gitu!

KEK DURIAN
BAHAN
(Resepi dari kak fida MYr)

250g butter
230g tepung
4 biji telur
220g gula (kurangkan jadi 150g sbb guna lempok durian dah manis)
250g isi durian (guna lempok durian je)
sedikit santan serbuk (x letak, sbb dah habis)
1sk baking powder
1sk bickorbanat
sedikit pewarna kuning
1sk essen durian (optional)

CARANYA
Lenserkan loyang dgn butter dan dialas kertas minyak - ketepikan
Pukul gula & butter hingga kembang. kemudian masukan telur satu persatu - putar lagi
masukkan isi durian & essen durian, gaul rata
masukkan tepung (yg telah diayak bersama baking powder & bikarbonat)
Digaul rata dan sebati, kemudian tuangkan ke dlm loyang kek dan bakar selam 40-45 minit atau sehingga masak.

4 comments:

  1. Weeee...ada kek doyaaannn laa..mst sedap nih..tp kita x suka sgt perisa doyaaann...kita x makan doyaaann tau, makan tempoyak jek..!! hehee..terbalik eh! Org suka durian..

    ReplyDelete
  2. salam kak wahhh seka ni durian ..bwt cam ni lg semua pdt rasakan kalau mkn sebiji2 tu x puas...leh lah try nnt..gebu je kek tu...

    ReplyDelete
  3. kak am...dh musim durian ye kak...?? Ikram nak makan durian, nmpak gaya sy kena carilah kat mana2 ni.

    psst...tak nak pass sini sikit ke kek durian tu!! yummyy!!!hehehe

    ReplyDelete
  4. Salam kak Am,
    wahhh! kek durian! ni yang buat saya nak beli durian lagi nih... kiki

    ReplyDelete