21 October 2009

ROTI KERCA

Ha.. dah puas melantak ubi dan berjenis-jenis menu ubi, kang brtambah pulak angin pus2 dlm badan..! Lepas ubi.. ubi.. je, kali ni kite makan roti pulak ok.. tapi budak2 kat rumah ni bukan panggil roti tapi dia org kata ini lempeng ni..! Lempeng pun lempenglah .. janji kenyang dahlah kan! Sebenarnya ni menu utk sarapan last weekend ari tu.. ada baki lauk daging tu pepagi buat jelah roti kerca ni (nama ikut resepilah..glamour sikit!) senang panggil lempeng je lah..!
Nak nengok cara org malas ni.. ha.,. nengok tu, kira dah malas dah ni.. main tepek semacam je tu! males dah nak mngulung-gulung lagi, ha lantak kaulah... main lipat2 je..! Yg penting habis gak tu..!

Resepi roti kerca ni main tiru dan copy dari rumah adik hana kita tu ha..! tumpang lalu ya hana.. nak mngopy ni...! TQ..!

ROTI KERCA
Bahan-bahan
- (Buat separuh je..)
1 kilogram tepung gandum
5 biji telurgaram dan air

Cara-cara
  • Satukan kesemua bahan dalam mesin pengisar dan kisar sebati.
  • Jangan gunakan terlalu banyak air, tuang sedikit demi sedikit.
  • Kecairannya seperti ingin membuat lempeng.
  • Setelah itu dadar diatas kuali non-stick.Ia tidak perlu dibalikkan.
  • Sama seperti membuat kuih dadar.
  • Setelah itu gulung dan potong serong.

3 comments:

  1. klu mls kita panggil lempeng je le, klu rajin menggulung baru panggil roti kerca ekh..???

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. kita pun rasa macam lempeng. tapi kenapa nama kerca. rupa-rupanya itu nama glamour yer. Baru ku tahu, Kerca. Wah glamour gitew.

    ReplyDelete