02 October 2009

PUDING SUSU LAICI

Busy..busy.. tapi nyempat lagi tu berN3, sambil2.....!!
Puding susu ini pun buat malam tadi, kira malam tadi malam paling busy sebusy nyer.. bnyk benda nak dibuat. Balik keje ni pulak nak pang-pung2 juga kat dapor, rasanya nak buat menu mee rebus utk marhaban kat rumah nanti. Mulanya nak ambik half day aje hari ni, tapi bny pulak koje kat office ni terpaksalah cancel aje niat tu! Tapi nasib baiklah dah suruh mr hb belanja dulu barang2 yg nak dimasak nanti. Dahlah tu.. dia juga dah rebuskan dulu daging, kopek kulit udang dan sebagainyalah, kira keje2 yg makan masa dah suruh dia buat kan dulu. Kira balik nanti taklah kelang-kelibut sangat. Tapi kena tarik nafas panjang2 juga ni sebab setibanya aje kat rumah kena start enjin F1 kot..., takut tak sempat pulak nanti sebab nak buat sorang2 bnyk koje lagi yg kena buat
.

Ini juga salah satu menu utk marhaban malam nanti. Tapi buat dlm loyang besar je.. yg ini saje utk glamor2 gitu.. utk posing2! Tukar namanya kpd puding susu laici sebab dlmnya disiat2-kan buah laici tu dan ada rasa2 laici gitu.
Thanks buat nor sebab kita tumpang copy je tau!

Puding Susu Koktel (kita tukar ke laici..)
Bahan:-
1 paket serbuk agar-agar (11 gm)
2 biji telor
4 cawan air
1/2 tin susu cair
1 cawan gula pasir
2 - 3 sudu besar tepung kastad
1 tin fruit cocktail

Cara-Cara:-Masak agar-agar dengan air dan gula hingga larut. Sementara itu, pukul telor dan campurkan tepung kastad. Kacau rata dan ketepikan. Bila campuran agar-agar telah larut, masukkan susu cair dan biarkan mendidih. Masukkan campuran telor dan tepung kastad. Masukkan fruit cocktail dan kacau sebentar. Tutup api. Tuangkan ke dalam loyang pilihan yang telah dibasahkan terlebih dahulu. Sejukkan dan hidang.

1 comment:

  1. boleh bygkan mcm mana kak am bersilat kat dapur. sian dierr... ak sy dtg tolongg..???

    ReplyDelete