01 September 2009

NASI (KIUB AYAM)

Hai! x tahulah nak bagi nama apa nasi ni, sebabnya ini nasi hentam punya kononnya nak buat nasi lemak pandan, last2 lain pulak jadinya. Masak nasi spt biasa cuma tumis dgn rempah tumis, sedikit bwg kecil & blender bwg/halia/bwg putih lalau ditumis. Masukan air secukupnya dan letak 1 kiun pati ayam. Bila nasi hampir nak kering airnya tabur2 kan dgn bwg goreng & daun sup/sadri. Semerbak harum aromanya hingga menusuk ke hidung! Sebenarnya masak nasi ni time kt rumah mak cuti merdeka semalam. Disamping tu, ada buat lopez juga tapi x sempatlah nak snap lopez yg dah siap.

Nasi ni berlauk-kan sambal tumis udang + ikan bilis goreng, telur rebus & timun sebagai ulaman. Kira lauknya lebih kurang sama dgn nasi lemaklah cuma nasinya je x letak santan.
Pnyediaan utk membuat lopez, daun pisang dah siap di ambil juga beras pulut yg dah trsedia ditos dan hanya ready utk dibungkus je!

Ha..ini pulak belajar cara2 nak buat lopez daun pandan. time ni pun buat kat kg.. buat sama2 dgn cousin yg dah expert tapi kita nak bungkus lopez tu terkial-kial. Tengok tu, jari-jemari sape-lah tu, yg montel, montok & kontot tu! Buruk sungguh rupanya kan..?

Inilah hasilnya, lopez pulut yg telah siap dibungkus & diikat, hanya tunggu nak direbus je tu!
tapi sayangnya, x sempat pulak nak snap lopez yg telah siap disalut dgn kelapa parut. Sibuk nak makan time brbuka last2 lopeznya trlupa nak diposing. Jadi pandang jelah lopez kat atas tu je ya!

2 comments:

  1. ala2 nasi ayam la ni kak am. mesti sedap!!!

    psst...nak sikit lopes!!

    ReplyDelete
  2. k am..bagus gek nasi tak dek lemak..healthy! hehe

    nekpp buat lopes pon version gitu gek k amm..nak sikit!!

    ReplyDelete