03 September 2009

NASI JUDAH & MENU IFTAR (Rmdn-12)

Kot2 ada yg brtanya kenapa namanya Judah?? Ha..ini sorry ya sendiri pun x tahu apa maknanya dah yg empunya resepi bagi nama glamour cam tu. Nasi Judah ni adalah resepi dari Asmah Laili, kemas punya kemas... alih2 trjumpa lak buku resepi Asmah Laili. Belek punya belek segala bahan2nya semuanya ada jadi apa lagi mudahlah nak mencubanya. Meriah gitu kan nasi ni dgn lauk-pauknya.. nasi judah ni di timbus dgn ikan goreng, telur rebus & udang. Enak juga disaji dgn ayam masak merah, Dalca atau salad tapi yg ni cuma brjodoh dgn Dagin Kandar je! Apa pun still sedap juga..

Inilah daging kandar yg dijodohkan dgn nasi judah ni.. sebab semalam dah menu ayam so hari ini tukar pulak dgn daging. Youngest doter siap sound, dia citer kat kawan2 sek. dia, katanya mama kita asyik masak mee2 dan entah apa2 nasi tah x tahu namanya, kita dah lama x makan nasi putih tau! Ha..dengar tu siap komplen lagi dah rindu nak makan nasi putih biasa pulak. Rasanya menu utk Iftar Ramadhan ke 13 ni, kena tukar ke nasi biasa pulak jawabnya! Kesian pulak kan si kecik ain tu, dah rindu kot dgn nasi putih?

Ada juga pencuci mulut dan penyejuk tekak, buah tembikai dan sedikit kueh karipap. Sebagai minumannya pula, air kelapa, (kelapa free lagi just angkut je.. dari rumah mak hari tu!) Plan asalnya nak buat jelly kelapa, last2 x menjadi x sabar nak minum je.. (ada baki 2 biji lagi nanti blh-lah buat jelly kelapa pulak..entah bila-lah tu ya?)

NASI JUDAH (Dari Asmah Laili)

BAHAN
1kg beras Bamathi (cuci bersih & rendam 5-10 minit & toskan)
Air mengikut paras beras
1/2 tin susu cair
1/2 kg bwg kecil (dijadikan bwg goreng)

BAHAN KISAR
1/2" halia
5 ulas bwg putih
1-2 biji bwg besar

BAHAN TUMISAN
5 kuntum bunga cengkih
1/2 jari kayu manis
5 biji buah pelaga

BAHAN LAIN
sedikit hirisan daun pudina & ketumbar
sdkt minyak (utk menumis)
Garam secukup rasa

BAHAN UTK DITIMBUS DLM NASI
1/2kg ikan kerisi (dipotong ikut suka, dilumur kunyit&garam & digoreng)
1/2kg udang sedang/besar (dikukus sebentar)
4 biji telur rebus (digoreng sebentar)

CARANYA
Panaskan minyak dlm periuk. tumis segal bahan tumisan sehingga wangi. Masukkan bahan kisar, & tumis lagi sampai garing. Masukkan air & susu. Kacau rata & bairkan sehingga mendidih. Masukkan bwg goreng & diramas2. Taburkan garam & kacau rata. Barulah dimasukkan beras & kacau lagi sebentar. Tutup periuk & masak sehingga hampir tanak. Kemudian buka tutup periuk & kuakkan nasinya ketepi, supaya dibahagian tengahnya berlubang & dimasukkan ikan goreng, udang & telur. Timbuskan dgn nasi semula. Kemudian taburkan daun ketumbar&pudina. Tuutp balik periuk & masak lagi sehingga nasinya tanak. SIAP..!
*Sedap juga disajikan dgn ayam masak merah, dalca, acar buah & salad.

5 comments:

  1. mcm ns bukhari gak le ni..main timbus2 lauk gitu!!

    ReplyDelete
  2. >>ain : entahlah ain...cuma nasi ni mewah sikit dgn lauk kot!

    ReplyDelete
  3. pelik beno nama dier! tp biasa timbus ngan ayam n daging! nih ngan ikan,udg,telor! ishhhh mmg pelik tp bonar! hihihi
    rindunyer nk minum air kelapa!! huwaaaaaaaa...

    ReplyDelete
  4. hehe nasik jundah! peliks..boley try nihhh..

    ReplyDelete
  5. >>hana: tulah akak pun terasa pelik gak, tapi cuba jelah yg penting senang je tu!

    >>nekpp: cubalah yati..ada kelainannnya x rugi mencuba cuma penat sikitlah! he..he..

    ReplyDelete