15 September 2009

KERANG BERAPI

Jom kita cuba menu KERANG BERAPI.. sebut namanya cam dpt bayangkan betapa berapi-api..lagi tu! cam betul2 pedas sesangatnya. Tapi sebenarnya tak-lah berapi benar, masih boleh ditelan lagi. Masak kerang berapi ni sebab nak cepat menu ni senang dan mudah tapi sebelumnya keliling gak mencari kerang/Lala asyik tak de aje.. biasanya cam tulah kan, bila nak masak cari tak dapat tapi bila tak plan nak masak, bnyk pulak brlambak-lambak lagi!

Sebenarnya ini menu sebelumnya, tak silap last sunday, tak mnyempat nak brN3! Masak kerang berapi dan kacan pjg berlada. Simple sesimplenya..tapi makan dgn nasi panas2, aduh! brselera sungguh rasanya..!

(Resepi ni copy dari rumah nor, tumpang copy ya nor! TQ..)

KERANG MASAK BERAPI
1kg kerang/lala
1cm Halia
4 ulas bawang putih & 1 ulas bawang merah kecil
5 sudu makan sos tiram
10 tangkai cili api
3 helai daun sadri & daun bawang
~ K.Nor tambah daun ketumbar sket
sesudu minyak makan
(kita titik kan serai sebatang)

CARANYA
kerang direndam dengan asam keping selama 2 jam untuk memudahkan segala kotoran tanggal.toskan dan cuci sampai besih. Rebus skit kerang.(K.Nor tak rebus dulu sbb bila guna lala terus jer goreng)
tumbuk lumat bawang putih, merah dan lada cili.
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing.Masukkan sos tiram dan kacau hingga sebati.
Masukkan kerang/lala, biar rempah melekat dan sebati. Tutup api dan taburkan daun bawang dan sadri.

3 comments:

  1. fullamakkkk....memang berapiii!!!!hehe

    psst..sng2 kak am dtg umah amik kad raya ye!! tq kak!!!

    ReplyDelete
  2. kerangggggg!! balik dulu la.. takut ngences berbakul2! huhuhuhu

    ReplyDelete
  3. >>ain: tang mana yg berapi tu x tahulah ain!

    >>hana: cepatnya nak balik hana? nantilah akak baru nak angkat cookies ni..!

    ReplyDelete