07 September 2009

CAKAR AYAM

Trkenang masa kecik2 dulu suka sgt makan cakar ayam ni, walhal buatnya senang sesangat cuma nak dgn x nak je! Ada balance keledek sebuku subuh tadi saje je nak mencuba buat, buat sikit je sebab nak testing dulu takut x menjadi. tapi nmpk,nya oklah pulak. Mungkin 1st time rupa-parasnya x-lah cun sgt kot! Cam trlembik sikit..

Resepinya pula ambik kat Myr tapi x baper ingatlah, ni pun main agak2 sendiri je..
CAKAR AYAM
BAHAN
1 buku keledek
(dikupas, parut & digoreng garing)
sedikit gula merah
CARA
Keledek yg telah dikupas, diparut memanjang dan digoreng dgn minyak yg bnyk. Kemudian angkat dan toskan.
Gula merah dipanaskan atas api hingga agak likat dan masukan keledek tadi dan digaul rata
masukan dlm acuan yg digemari (biasanya bntuk bulat2) tekan hingga padat dan biarkan sejuk. SIAP.. Sedap dimakan, lemak2 manis keledek.

3 comments:

  1. oooo..gitu caranya!!!! kak am buat byk tak..?? klu byk meh hantar umah sy sikit.hehe

    ReplyDelete
  2. >>ain: cakar ayam ni dah brcakar-cakar ain..dah selamat dah!

    ReplyDelete
  3. waaaa akak terernyer wat sendrik! laaa senang ghupernyer nk buat yerk! mintak sebalang k.ammm!!

    ReplyDelete