29 August 2009

AIR SOYA & TAU FU FA (Sendiri Bikin..)

Kacang soyanya dah beli lama dah.. (tapi blum ke tahap naik bubuk tau!) tapi x buat2 pun, ada aje halangannya. Sebenarnya malas.. bukanny apa sgt! Kesian nengok kacang soya tu lama dah trperap jadi kuatkan semangat jugalah maka jadilah projek soya dan tau fu fa ni. Aduh..! naik sengal gak, tangan ni memerah kcg soya ni, perah punya perah tup2 boleh tertetas pulak kain tapis tu (cam tapis teh tarik). Tak pasal2 kena stop kejap..gi cari jarum & benang satu koje kena menjahit lak yg trkoyak sikit tu! Mungkin brsemangat sgt kot sampai trtetas kain tapisan tu! malang sungguh nasibku..
Apa pun x pelah.. sebab air soya & tau fu fa tu menjadi dan menyamankan anak tekak.. hilang penat memerah.. (al-maklum excited baru 1st time mencuba!)

Thanks buat zaliana (Jurnal rasa), dah lama dah simpan resepi ni..la ni baru brkesempatan. (minta izin copy ya!)

Bahan-bahan
250 gram Kacang soya (rendam selama 4 jam dahulu)
  • 1 liter airAir
  • 1 sudu teh gypsum powder (benda alah ni, beli dah lama dah..jauh lagi! Muar mari..)
  • 1 sudu besar tepung jagung + 1/4 cawan air panas
Untuk 'kuah'
Rebusan air gula + sedikit daun pandan.
Cara-cara
  • 1) Kisar kacang soya bersama air.Perah air soya guna penapis teh tarik.
  • 2) Masak perahan soya sehingga mendidih dan biar lama sikit.
  • 3) Bancuh tepung jagung,air dan gypsum powder.Letakkan dalam bekas.
  • 4) Tuangkan rebusan air kacang soya tadi ke dalam bekas berisi gypsum powder.Biarkan disitu sampai sejuk.Ingat jangan sesekali cuba kacau pati soya tu dengan bancuhan gypsum powder.Jangan diusik-usik! Nanti cair dan tak jadi.
  • 5) Bila dah sejuk boleh pindahkan dalam peti ais.Boleh dimakan dengan air gula atau gula manisan.Sedia untuk di makan. Yum!

3 comments:

  1. waaaaaa akakkk!! kita suka yg nihh!! nk buat sendrik maless! mintak akak jerk la! 2 tupperware er!!! hihihi

    ReplyDelete
  2. >>hana: akak pun bukannya rajin sgt hana, tapi sebab dah trbeli kcg soya tu kenalah buat gak, kang kena bebel lak dgn cik abg tu!

    ReplyDelete
  3. guna air kacang soya kotak bole?

    ReplyDelete