07 July 2009

PUDING ROTI KARAMEL

Sebenarnya puding roti karamel ni buat masa b'day iman tempohari. Ada balen roti so cepat2 terfikir kan puding, sebab semua kat umah ni memang gemar sgt dgn puding terutama puding yg berkuah fruit coctail.

Resepi asalnya puding ni letak buah peach tapi yg ada dlm stock cuma nenas kiub jadi bantai jelah apa yg ada! Sedap juga nampaknya sebab ada masam2 manis gitu.
Last2 buat pulak kuahnya bersama fruits coktail, baru laju aje anak2 makan.. apalagi bila sejuk2 gitu lagilah kan... Resepinya pula cedok kat umah kak hanieliza.
Bahan A:
1/2 cawan gula ..dicairkan dalam loyang yg nak dikukuskan nanti
Bahan B
1 buku roti [10 keping]
1 tin susu cair1 tin air buah dari fruit cocktal/peach
2 biji telur
1/2 cawan gula1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar tepung kastad
Hiasan1 tin buah koktel/peach
Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Gaul rata semua bahan B kecuali fruits cocktal dan tapis.
3. Masukkan bancuhan kedalam loyang yg ada gula yg telah dicairkan.
4. Tutupkan loyang dengan plastik glaze nipis.
5. Kukuskan selama 30 minit.
6. Sejukkan dahulu baru di terbalikkan dalam pinggan besar.
7. Susunkan dengan perlahan-lahan isi buah fruit cocktail ta buah peach
8. Sejukkan...hidangkan untuk buka posa ke.. sebagai dessert

5 comments:

  1. sedapnya kak am!!!!bila ler nak buat ekh..??hihi

    ReplyDelete
  2. fuhhh....nampak sodap laaa....

    ReplyDelete
  3. Sedapnye nampak... kalau takde tepung kastad, tepung jagung aci tak?

    ReplyDelete
  4. thanks utk semua kerna sudi beri comment, memang sedap..tak caya tanya akak hanieliza kan kak?

    ReplyDelete
  5. senang btl resepi dia...boleh sy cuba...

    ReplyDelete