15 July 2009

BANANA SPLIT wif HOMEMADE ICE-CREAM

Jengok je.. kat umah masing2 ramai dah mencuba buat homemade ice-cream. Terliur tengok ice-cream kat umah nor, tapi tak de pulak dragon fruit jadi buat ice-cream coklat jelah.. kebetulan dlm fridge ada susu coklat.
Kalau ice-cream ni, memanglah favorite semua terutama bujang sorang tu, si iman pantang nmpk. ice-cream alamat tak menjamahlah org lain kalau dah dpt ke tangan dia dulu. Lagi pun mak budak pun gemar juga benarnya! Itu yg projek ice-cream ni berjalan dgn lancarnya...

Kebetulan stok pisang pun ada, apalagi jadilah banana split kejap.. walaupun buat agak bnyk. kira 2 kali ganda, biasalah kalau ice-cream tak boleh buat sikit.. jadi gaduh dan tak cukup nanti. Tapi kejap je habis.. mana taknya si iman tu, balik sekolah je asyik makan ice-cream malah siang malam sama je dia main bantai ice-cream je! Rasanya tak leh buat selalu, sebab si iman tu boleh cepat dpt virus selsema!

Sesiapa nak mencuba bolehlah try resepi kat bawah ni.
(Asalnya dari resepi CMG)
Bahan-bahannya:-
270 g coffemate
500 ml susu segar (perasa coklat)
100 g gula halus (gula kastor)
(kurangkan dlm 80g sebab susu coklat dah manis)
1 sb coklat emulco (tambahan)
Cara membuatnya:-
1. Satukan coffemate, susu segar dan gula kastor dalam satu bekas, kacau
dgn wisk hingga semua larut dan sebati. Simpan dalam freezer 4 jam atau
hingga 3/4 beku.
2. Keluarkan adunan ais krim dari freezer dan masukkan ke dalam mixing
bowl, pukul pada kelajuan tinggi selama 10 minit.
3. Alihkan ke dalam satu bekas (seperti tupperware) dan simpan dalam
freezer kurang lebih 8 jam atau 1 hari...

2 comments:

  1. sedap eskrem tu kak. pas ler sini sikit.hehe

    kak..kita dh tukar blog tau. blog lama poblem sign in. x leh nk masuk. dh biul agaknya.

    ni blog baru http://ainismail.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. sedapnyer banana split aiskrim nih...:)
    terliur...

    ReplyDelete