25 June 2009

MASAK LEMAK PUCUK KELEDEK & SAMBAL TUMIS TELUR

Menu lunch hari ini, masak lemak pucuk keledek & sambal tumis telur hancur + ikan bilis. First time masak pucuk keledek, sebelum ni memang tak pernah makan lagi. Nampak kat pasar tani teringin pulak tapi pucuk keledek ni lain sikit daunnya halus2 tak macam yg biasa.. entahlah penjual tu kata pucuk keledek, mungkin species yg berbeza kot! Hentam jelah..
Masa atas dapur lagi hb ada rasa sedap katanya.. sebab daunnya agak lembut dari yg biasa mungkin. Nasib baik sedap.. kalau tak kena pop.. pet.. lah jawapnya!
Nak kena jodohnya maka buat pulak sambal tumis ikan bilis + telur hancur2kan dan ikan goreng. Sebenarnya malas nak tumbuk sambal belacan pagi2 ni.. tu yg buat sambal tumis je! Apa pun oklah tu kan .. agar perut anak2 balik dari sekolah tengahari nanti tak berkeroncong!

4 comments:

  1. kak am...kalau ada ikan kering sepat..lg kaw kak!!!

    ReplyDelete
  2. Sedap nye... makan nasi boleh tambah2 ni kak...

    ReplyDelete
  3. ikan kering tu ada tapi akak x goreng pun sebab dah goreng ikan basah.

    ReplyDelete
  4. am to blogresepi
    betullah tu.. boleh tambah kg juga!

    ReplyDelete