17 June 2009

APAM BALIK

Sebenarnya dah lama juga beli jagung dalam tin utk buat apam balik asyik dok terperap je tak dibuat-buat. Malam tadi ada angin rajin sikit maka cuba jugalah buat, walaupun rupanya taklah secantik apam2 balik kat luar sana tapi rasanya sikit ada juga!! Bolehlah... tak mencuba tak tahu kan..? Yang penting apa di buat dah beres, licin dah dimakan anak2. Selamat... kira tak membazirlah jawabnya!

Buatnya taklah susah sangat simple dan ringkas je.. sesiapa nak mencuba bolehlah try resepinya spt berikut ok. (sorry, akak copy dari Hana je ya!)

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1 sudu teh soda bicarbonat
1 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1½ cawan air- (hana gune susu segar)
Sedikit mentega/planta untuk mengoles
Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar, gula, jagung cream

Cara-cara
Mesin@blend gula bersama telur hingga kembang,
Masukkan soda, baking powder, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)- adunan agak pekat bkn cair yer!
Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. sapu ngan mentega@planta utk lebih berkilat dan tak kering.

No comments:

Post a Comment