08 May 2009

EGG BENEDICT

Egg Benedict ni lari dari resepi asalnya, asalnya dipecah telur sebiji (telur jadi separuh masak) tapi sebab tekak ni tak gemar telur cam tu jadi telurnya digoreng hancur + dengan sosej baru letak dalam roti dan bakar. Sorry ye yg empunya resepi asal dari MYR Zurin. Terpaksa ikut selera sendiri.., buat brkfast pagi tadi tapi sedap pulak.. (lain kali boleh cuba lagi!)

Resepi asalnya juga tepi2 roti tu dibuang, tapi disebabkan sayang pulak nak buang2 maka biar jelah.. tu yg nampak buruk semacam!
Apa2 pun ini resepi asalnya..

EGG BENEDICT
Hanya guna roti dan telur sahaja. Sgt senang, murah & berkhasiat untuk kanak2 dan dewasa (tapi akak menambah-nambah pulak)

Bahan-bahan ( 2 orang )
2 biji telur
2 keping roti putih - dibuang tepinya
lada hitam - freshly cracked
Sedikit butter atau majerin
Garam

Cara-cara
1. Butterkan bekas muffin atau bekas membakar kecil yg digunakan.
2. Letakkan sekeping roti didalam bekas muffin. Butterkan roti, taburkan sedikit lada hitam dan garam.
3. Pecahkan sebiji telur ke atas roti. Tabur lagi sedikit lada hitam & garam. Boleh juga ditaburkan sedikit cheese kalau mahu (optional)
4. Bakar pada suhu 180 C selama 15-20min atau hingga telur putih just set & telur kuning cair sedikit.

1 comment:

  1. kak am..msak nie kita kena ikut acuan sendiri..yg pasti umpphhhh! lagiii sedapnya masakkan tu dari dalam diri kita..keikhlasan yg utama.. xgitu..chewahhh cewahhh nekpp..ngalah ustazah plak ekhhh..kuikuikuii ;p

    ReplyDelete