16 April 2009

MINI PIZA



Lepas masak malam tadi, try pulak uli piza ni.. bukannya apa boleh buat sarapan dan anak2 bawa ke sekolah sebagai bekalan. Buat mini piza dan lebihnya pulak buat mak piza (besar punya). Letak sosej dan nenas je.. sebab tu aje yg ada kat umah tapi ok juga! Kejap aje dah licin masing2 nak bawak 2 keping sorang so ma2 & abahnya terpaksalah makan yg besar punya.. hai! anak.. anak sukahatilah!!

Resepinya gi inatai2 kat umah kak ummi kita yg terror bab masak2 ni. Sorry ya ummi kita copy je ye...
Bahan-bahan ( 10 biji )

200ml air
300g tepung roti
14g gula
3.5g garam
16g shortening
3g dry yeast
6g susu tepung

Topping: (ikut topping yg ada kat umah)
pizza cheese (x ada)
mini tomato (x letak)
sosej
nenas
asparagus (pun x letak)
sos tomato / sos pizza
telur untuk sapu pada roti

Cara Membuat:-
Masukkan bahan-bahan untuk buat doh roti ke dalam breadmaker. Setting untuk doh. Lepas tu ON kan. (*akak uli je macam biasa tu..)
Bila dah siap, tumbuk untuk keluarkan angin. kemudian bahagikan kepada 10 bahagian. Buat bentu bulat. Rehatkan selama 10 minit.
Ambik sebiji doh. Canaikan biar diameter lebih kurang 10cm. Lipat ke atas dan ke dalam bahagian tepi seperti gambar disebelah. Buat sehingga abih. Biarkan naik 2 kali ganda.
Sapukan kesemua roti dengan telur. Lepas tu letaklah topping di bahagian tengah/ lubang. Topping ni boleh buat apa saja ikut selera masing-masing.
Bakar selama 12 minit pada suhu 180C. Bila dah masak, biarkan dalam 5
-10 minit untuk nampak warna lebih perang.

1 comment: