16 April 2009

AYAM MASAK KICAP & PUCUK PAKU MERAH

Ayam masak kicap berlada hitam untuk dinner malam tadi. Resepinya pasti semua orang dah tahukan.. so tak payah tepek kat sini ya!
Pucuk mideng (itu panggilan org jb tapi tmpt lain tak tahulah) tapi saja tanya kat penjual kat pasar tani tu dia kata orang panggil pucuk paku merah.. entahlah apa2 pun namanya... ia tetap juga pucuk paku, sedap di masak goreng belacan spt kangkung belacan, caranya sama je tapi cuba letak sedikit air asam jawa lagi power. Tak caya cubalah! Kalau masa kecik2 dulu kat kg gi petik aje kat semak2 fresh lagi tapi sekarang kena petik kat pasar2 atau pasar tanilah jawabnya kan..


Nilah rupanya pucuk paku mideng (pucuk paku merah - bagi yg tak pernah tengoklah)

Untuk minuman pula, jom kita minum air limau kasturi sebagai penghilang dahaga ketika menjamu selera.

1 comment:

  1. selalunya pucuk paku saya cuma reti masak lemak je. x pernah goreng. kena cuba ni.

    ReplyDelete