28 April 2009

APAM BELANDA

APAM BELANDA ni, rupanya lebih kurang kueh bahulu tapi rasanya lain, dalamnya letak filling red beans & orange paste (apa2 filling pun, boleh letak ikut suka)

Separuhnya letak kaler coklat, okey juga sedap dan lembut. Ini kes tak sabar nak try acuan yang baru dibeli, tu yang nak cuba buat juga malam tadi.

Resepi cedok kat blog Hana, rasanya kak Ita pun dah cuba buat. Resepinya akak copy je Hana... TQ.

Bahan-bahan
250ml susu cair
150 tpg gandum
50g tpg jagung
40g gula halus
secubit garam
1 sudu kecil yis
2 biji telur
60g mentega - cairkan

INTI - coklat chip. - tp akak gune inti red beans dgn oren.

Cara-cara
Satukan semua bahan dan gaul rata. kecuali susu dan telur.
pukul telur guna garfu sekejap. masukkan beserta susu cair ke dalam tpg. gaul sebati.
rehatkan adunan selama sejam. tutup dengan kain atau plastik wrap.
kemudian masukkan butter yg dcairkan tadi dan gaul semula sebati.
panaskan acuan ( kuih cara atau bahulu ) dengan butter atau minyak.
sudukan adunan dan masukkan isi inti kegemaran.
tuang lagi adunan agar menutupi isiannya.
bila dah kembang dan kuning, angkat!

4 comments:

  1. byk tak akak buat. cuba campak kat umah sy sebalang. hihi

    ReplyDelete
  2. Alah.. akak just try dulu, 1 adunan je, tapi buat dah lewat jejak pkl 1.30 gak akak baru siap. Tapi mukin 1st time lekat sikitlah kat acuan dia, dulu akak buat bahulu x lekat pulak. Ni yg mencabar kesabaran...

    ReplyDelete
  3. akakkk...nie bakal dalm list nekpp 'mengode' utk kenduri kendara kuarga niii..bila cuti2 jb nnti...sonokkkkknyaaa..;-))

    ReplyDelete
  4. nekkpp buat tau.. jgn x buat simple & senang je benornya..blh guna kreativiti kita utk mengolah & mengubah filingnya! nanti akak nak try kueh cara pulak, tungguuuuu...!

    ReplyDelete