23 March 2009

NASI SERAI

Menu hari ni, Nasi Serai berlauk daging masak bryani. Nampak tu.. bukan main besar lagi batang serai tu..bukanlah untuk dimakan ya.. just for posing je! Tapi kalau nak makan apa salahnya... utk awet muda u ..., YE KE??? (Tak de le.. gurau je..!)

Daging rempah Bryani (spt biasa cuma ditambah telur rebus)


NASI SERAI

1 kg Beras Basmathi (Air sama dgn sukatan beras)
3 biji bawang besar (dimayang bulat)
5 biji bawang putih* (* = diblender)
2" halia*
1/2 cawan susu cair/santan
5 btg serai (dititik/diblender tapis airnya)
3 helai daun pandan
2 sb minyak sapi
2 sb minyak
Rempah tumis (1 btg kayu manis & bunga lawang)
Garam secukupnya

CARANYA
Cuci beras dan di toskan,
Panaskan minyak/mnyk sapi, tumis rempah tumis & daun pandan dan bawang sehingga layu, kemudian masukan bahan yg telah diblender, tumis hingga naik baunya. Masukan air dan biar mendidih, kemudian masukan pula susu cair & sedikit garam.
(serai boleh diblender tapis ambil airnya atau dititik lalu dimasukan ke dlm rice cooker tadi)
Setelah mendidih airnya masukan beras yg telah ditoskan tadi dan tutup rice cooker biar sehingga nasi masak.
(Apabila masak aromanya sungguh wangi sehingga menusuk hidung.)

No comments:

Post a Comment